Ogólnie rzecz biorąc, podstawą zdrowego stylu życia jest zdrowe odżywianie i regularna aktywność fizyczna. Ponadto należy unikać objawów, które uszkadzają organizm, takich jak palenie, picie alkoholu i zażywanie narkotyków. Istnieje […]
Kuchnia i gotowanie
Zdrowa żywność ekologiczna – przetwory zgodne z naturą
Od szybkiego rozwoju przemysłu spożywczego, który daje się zauważyć od początku XX w., produkty konsumowane przez nas codziennie zaczęto standardowo nasycać przeróżnymi substancjami wydłużającymi ich zdatność do spożycia. Jednak wraz […]
Ciekawe zajęcia dla maluchów – kurs gotowania dla dzieci
Dzieci kochają brać udział w gotowaniu – przystrajać ciastka czy wybierać i przynosić składniki. Pragniesz wykorzystać fascynację swojej pociechy? Zapisz je na kursy gotowania dla dzieci. Z tego wpisu dowiesz […]
Food pairing – dla miłośników kulinarnych wrażeń
Co prawda jesteśmy przyzwyczajeni do szablonowych połączeń aromatów, nie oznacza to, że parowanie ze sobą potraw, które na pierwszy rzut oka całkiem do siebie nie pasują, nie może dać ciekawych […]
Jak rozpoznać dojrzałe awokado i dlaczego warto je jeść?
Awokado to owoc wyróżniający się bardzo dużą ilością wartości odżywczych, przez co warto wprowadzić go do codziennej diety. Poznaj jego najważniejsze zalety, a także naucz się rozpoznawać dojrzałe owoce, które […]
Dalgona coffee – kawa i deser w jednym
Dalgona coffee to obecnie jeden z najbardziej rozpoznawalnych napojów w mediach społecznościowych. Ponieważ łączy w sobie zalety kawy i deseru kawowego, jest świetnym rozwiązaniem na spotkanie z przyjaciółmi lub wieczorny […]
Czy kiszone warzywa to tylko słowiański przysmak?
Warzywa kiszone są tak silnie zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że sądzimy, iż jest to głównie słowiański specjał, rzadko wykorzystywany w innych rejonach świata. Jednak domowe kiszonki popularne są nie […]
Żurek i barszcz biały – zupy nie tylko na święta
W ostatnich latach coraz rzadziej jemy obiady złożone z dwóch posiłków. Przez notoryczny braku czasu, co generuje chęć ekspresowego nasycenia się, raz za razem omijamy zupy, wybierając potrawy, które kiedyś […]
Jakie pieczywo kupować?
Pieczywo jest podstawą diety człowieka w naszej tradycji. Wyrabiane jest z wody, soli, mąki, mleka, środków spulchniających (zwykle zaczynu chlebowego albo drożdży) i różnych dodatków ulepszających doznania smakowe, jak przykładowo: […]
Warsztaty kulinarne – czego uczą się jego uczestnicy?
Udział w warsztatach kulinarnych to droga do pozyskania przydatnych umiejętności – nauczenie się podstaw gotowania, poznanie właściwych praktyk produkcyjnych oraz tajników przeróżnych receptur. Do kogo adresowana jest usługa? Dlaczego warto […]